Блог ► Як вибрати планшет?

[ ]

Просмотров:2976 Автор: ClubStyle 29.03.2024, 00:03


★ Есть свой сайт? CallbackHub увеличит конверсию на 200%! ►


акция

З легкої руки Apple, ринок планшетних комп'ютерів сьогодні розвивається величезними темпами. На ньому присутня велика кількість різноманітних моделей. При цьому покупцеві, не знайомому із специфікою цього ринку, доводиться непросто: потрібно визначатися не тільки з характеристиками та функціональністю пристрою, але і з платформою, на якій воно працює. Щоб полегшити вибір, давайте подивимося, що таке планшет, як його ефективно використовувати і з яких міркувань вибирати.


Якщо взяти і відокремити від типового ноутбука клавіатурний блок, у ваших руках залишиться тільки його екран. По суті, більшість планшетів саме так і виглядають: сенсорний екран займає в них до 90% лицьовій панелі, а управляти пристроєм потрібно за допомогою дотику до нього.

Розміри екрану майже повністю визначають габарити самого планшета - рамку навколо нього роблять мінімально необхідної для комфортного утримання ширини. Сьогодні виробники пропонують пристрої, що відрізняються за розмірами екрану в два і більше разів - тому не всім майбутнім користувачам планшета вдається відразу ж визначитися з оптимальним розміром. Пропонуємо виходити з таких міркувань:

    Пристрої з діагоналлю екрана 5-6 дюймів не надто відрізняються від смартфонів. Для повноцінної роботи цього замало, зате вони найбільш портативні. Найчастіше їх ще можна використовувати і як телефон, хоча, звичайно, рекомендується застосовувати гарнітуру, щоб не викликати глузувань навколишніх при спробі подзвонити з планшета, прикладаючи його до вуха.

    Планшети з діагоналлю екрану близько 7-8 дюймів ще можна, хоч і з деякою натяжкою, назвати кишеньковими (хоча вже не у всякий кишеню їх вдасться покласти). І нехай такий розмір дисплея злегка обмежує зручність і комфорт при перегляді веб-сайтів, зате маленькі габарити і невелика вага дозволяють не розлучатися з планшетом практично цілодобово - як з електронною книгою. А наскільки вам це потрібно - вирішуйте самі.


    Екрани 9-10 дюймів - найбільш масові, і тут же панує велике розмаїття планшетів. З такими екранами можна зустріти як легкі і тонкі моделі з пластика, так і більш міцні і важкі планшети в металевих корпусах. Звертатися з 9-10-дюймовим планшетом доводиться як з нетбуком - нехай він поміститься не у всяку жіночу сумочку, але і не займе багато місця в повсякденному наборі городянина. У будь-якому випадку, більшість планшетів помітно портативний ноутбук, але набагато довше працюють від батареї. За що й цінуються.

Другим за важливістю після розміру діагоналі екрану для є його здатність: чим воно вище, тим менше помітна пикселизация картинки, і тим комфортніше переглядати веб-сайти, розраховані на великі екрани настільних ПК. Найбільш оптимальним дозволом для планшетів діагоналей 9-10 "є 1280х800 пікселів, хоча моделі Apple, до цих пір обходяться злегка застарілим 1024х768 Для невеликих 7-дюймових планшетів в самий раз буде 1024х600 пікселів -. А от дозволу 800х480, яке так люблять виробники дешевих пристроїв, найчастіше недостатньо.

Ну і нарешті, найголовніше - якість екрану. Те, як буде показувати пристрій, залежить не тільки від технології дисплея (хоча, звичайно, IPS-екрани явно якісніше, ніж TN), але і від ціни планшета. Дисплеї в більш дорогих пристроях часто набагато краще дешевих - по передачі кольору, контрастності, кутів огляду, діапазону яскравості. Враховуючи, що планшет - це, по суті, перш за все екран, варто пам'ятати про це при виборі.
Платформа (операційна система)

 

 

На даний момент на українському ринку присутні кілька різновидів планшетів, що працюють під управлінням різних операційних систем. У кожної є свої особливості, переваги і недоліки.


Google Android 2.х. Будучи спочатку смартфонів ОС, ця система часто використовується виробниками і для планшетів. Але, зрозуміло, не в «чистому» вигляді, більшість вносять цілий ряд змін в інтерфейс ОС та її стандартних програм, щоб з більшою користю задіяти розширене екранний простір планшета. У когось це виходить краще (наприклад, оболонки HTC Sense і Samsung TouchWiz), у когось так собі (безіменні китайські виробники). Але при виборі планшета на Android 2.x варто попередньо переконатися, що виробник подбав про доведення цієї ОС «до розуму» для комфортного використання спільно з планшетом.


Google Android 3.x. Операційна система Android 3.х розроблялася Google спеціально для планшетів, хоча за своєю функціональністю вона багато в чому повторює версію для смартфонів. У даної ОС користувачеві "з коробки" доступні такі програми як Gmail, Календар, Пошук, Google Talk, Календар, Карти і YouTube. Працює система швидко, але поки що не завжди стабільно. Крім того, її найбільшою проблемою є мінімальна кількість оптимізованих додатків та ігор. Правда, користувач може встановити програми, призначені для Android-смартфонів, але не всі вони добре виглядають у вирішенні 1280x800 точок. В цілому, Android 3.x поки знаходиться на початковій стадії свого розвитку, і Google активно випускає її оновлення. Ця ОС в першу чергу підійде активним користувачам сервісів Google, але любителям мультимедійних розваг та ігор варто подивитися інші варіанти.

Яблуко IOS. Компанія Apple, першою вийшла на ринок планшетів, тому її продукція сьогодні користується найбільшою популярністю. Крім стандартного для IOS набору додатків, серед якого можна знайти браузер, поштовий клієнт, календар, контакти, замітки і т.д., для планшетів IPad існує величезна кількість різноманітних програм та ігор від сторонніх розробників. Працює IOS дуже стабільно і швидко, Apple вдалося позбутися практично всіх дрібних недоробок. Ця операційна система сподобається всім, хто любить грати в казуальні ігри, читати електронні газети і журнали, а також дивитися фільми і слухати музику. З недоліків - мабуть, лише «прив'язка» до програми ITunes і відсутність підтримки флеш в браузері. Та ще деяких користувачів може неприємно здивувати отсуствие програм "Калькулятор" та "Будильник" у складі штатних, але цей пробіл легко заповнити за рахунок сторонніх розробок.


Microsoft Windows. Операційна система Windows 7 (а також Vista і XP) не кращим чином підходить для використання на планшетах. Тим не менш, в деяких випадках вона виграє у конкурентів. При використанні з сенсорним екраном ця ОС від Microsoft не відрізняється від десктопной версії, хіба що інформацію доводиться вводити за допомогою віртуальної клавіатури або рукописного тексту (за допомогою стилуса). Перевагою Windows 7 є доступність для неї величезної кількості різноманітних програм, серед яких є як розважальні, так і бізнес-додатки, яких не зустрінеш на інших платформах. Саме бізнес-користувачів можна назвати основний Windows 7 на планшетах, так як в ігри на ній особливо не пограєш. Крім того, планшети для Windows, сконструйовані на процесорах х86 (найчастіше Intel Atom), і поки що не можуть похвалитися ні малими габаритами, ні великим часом автономної роботи.
Характеристики та оснащення

Питання дисплея ми вже обговорили, але на цьому планшет не закінчується. Всі сучасні моделі Android-планшетів грунтуються на одно-або двоядерному процесорі (званому також SoC, «система-на-чіпі») архітектури ARM і виробництва Qualcomm, NVIDIA, Texas Instruments, або Samsung. Моделі Apple, також працюють на ARM-процесорах, але власного дизайну каліфорнійської компанії. Ну, а Windows-різновиди, як вже було згадано, найчастіше побудовані на базі Intel Atom (x86).

Частота процесора і об'єм пам'яті впливають на продуктивність пристрою напряму - чим вище і більше, тим швидше і краще. А от від двоядерного помітних переваг поки що не видно, принаймні, в стані Android-пристроїв - можливо, з часом ця ОС і навчиться використовувати потужності другого ядра на всю.

Всі сучасні моделі оснащуються бездротовими інтерфейсами - як правило, це Wi-Fi і Bluetooth опціонально (потрібний для підключення бездротової гарнітури та інших аксесуарів). Одні і ті ж моделі можуть поставлятися з вбудованим 3G-модемом або без нього - якщо ви не плануєте користуватися планшетом поза покриття домашньої та робочої WiFi-мереж, можна на цьому зекономити. Але, враховуючи доступність мобільного інтернету навіть у нашій країні, 3G для планшета можна вважати однією з найбажаніших опцій.

Основна камера в планшеті зазвичай не призначена для художньої зйомки і несе чисто функціональне призначення - сфотографувати інформацію, яку потрібно зберегти або запам'ятати (розклад, реквізити і т.д.). Зовсім не обов'язково при цьому гнатися за кількістю мегапікселів. Також з її допомогою можна знімати відео Youtube-якості. Фронтальна камера стане в нагоді в якості заміни дзеркала, а також при відеодзвінках, які відбуваються зазвичай нечасто.


З додаткового оснащення насамперед відзначимо порт USB, необхідність у якому виникає досить часто. У сучасних моделях з його допомогою можна не тільки підключати планшет до ПК, а й приєднувати до самого планшету зовнішні накопичувачі - флешки, жорсткі диски і будь-які інші пристрої, що підтримують протокол Mass Storage. Для цього потрібно, щоб у планшеті був не просто встановлено USB-порт, а був передбачений режим так званого USB-хоста. Також з оснащення як дуже бажане відзначимо наявність кард-рідера для карт пам'яті формату SD (MicroSD менш універсальний).

Цікаво, що планшети Apple IPAD першого покоління обходилися без камер. Також і перше і друге покоління IPad до цих пір не оснащуються USB-портами і кард-рідером. А серед штатних додатків не вдасться відшукати "Калькулятор" та "Будильник", бо їх там немає. Але це чомусь ніяк не заважає неймовірної популярності цих пристроїв.

У матеріалах корпусу планшета може бути використаний звичайний пластик, метал (алюміній і справи) і навіть композитні матеріали (вуглепластик). Пластикові планшети зазвичай легше, але не настільки міцні. Вага планшета грає роль при роботі з ним «на ходу», утримуючи пристрій в одній руці - тут різниця між 730 г і 470 г, на папері здається несуттєвою, починає відчуватися дуже добре. Також варто звернути увагу на покриття екрану планшета. Краще, якщо це буде загартоване скло, а не пластик - за ним набагато простіше доглядати і не так легко пошкодити або подряпати.
Типові представники

Samsung Galaxy Tab P1000. Один з небагатьох 7-дюймових планшетів на ринку з роздільною здатністю 1024х600, він є старожилом (так як вийшов незабаром після появи першого IPad) і бестселером (продано кілька мільйонів пристроїв). Побудований на ARM-процесорі з частотою 1 ГГц, містить 512 МБ оперативної пам'яті і 16 ГБ SSD. Планшет працює під управлінням Android 2.2, до інтерфейсу якої добре доклали руки програмісти Samsung - в результаті стандартні програми і віджети дуже ефективно використовують збільшену в порівнянні зі смартфонами площа екрану. За рахунок вдалого конструктиву це один з найлегших і компактних планшетів на ринку, він важить всього 380 г і абсолютно не обтяжує свого власника. Час автономної роботи - до 7 годин, при цьому він оснащений двома камерами, модулями WiFi/BlueTooth/3G і портом USB.

ASUS Eee Pad Transformer. 10-дюймовий планшет з якісним IPS-дисплеєм (1280x800). Він побудований на платформі двоядерної NVIDIA Tegra 2 (1 ГГц) з потужним відеоприскорювачем, а працює під управлінням Android 3.1. У пристрої встановлено 1 ГБ оперативної і 16 ГБ постійної пам'яті, для її розширення призначений слот для карт MicroSD. В Eee Pad Трансформатор є підтримка бездротових інтерфейсів Wi-Fi і Bluetooth, а також роз'єми MicroUSB, міні HDMI і аудіо роз'єм. Для відеозв'язку, встановлених на пристрої фронтальна 1,3-мегапіксельна камера, а за допомогою основної, 5-мегапіксельною, можна знімати фото і відео. Планшет добре зібраний і виконаний з якісних матеріалів, може похвалитися високою автономністю і непоганими масогабаритними характеристиками (680 г). Для користувачів, багато працюють з текстами, пропонується зручна клавіатурна док-станція, не тільки перетворює трансформатор на подобу нетбука, але і збільшує час його автономної роботи приблизно вдвічі.

Apple IPAD 2. Планшет від компанії Apple, оснащується високоякісним 9,7-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1024х768 пікселів. Серцем системи є двоядерний процесор А5 з частотою 1 ГГц, а доповнюють його 512 МБ оперативної і 16, 32 або 64 ГБ постійної пам'яті. У пристрої є Bluetooth і Wi-Fi, опціонально підтримка передачі даних через 3G-мережі. У планшеті встановлена ​​1-мегапіксельна камера для зйомки фото і відео, а також 0,3-мегапіксельна для відеодзвінків. За своїми характеристиками IPad 2 трохи відстає від конкурентів, але це ніяк не позначається на швидкості його роботи. Завдяки хорошій оптимізації ПЗ в IOS, працює планшет дуже чуйно, швидко і стабільно. Якість збірки IPad 2 чудових: корпус виконаний з цілісного шматка алюмінію, а дисплей захищає загартоване скло. Автономність IPad 2 дозволяє переглядати на ньому відео та музику більше 10 годин, що краще за звичайний ipod http://itmag.com.ua/category/apple-ipod/.

Враження ImPad 2211. У даному планшеті використовується 10-дюймовий сенсорний дисплей з роздільною здатністю 1024х600, процесор Intel Atom N450 з частотою 1,66 ГГц, 2 ГБ оперативної пам'яті і SSD-диск на 64 ГБ. Також у ньому є модулі Wi-Fi, Bluetooth, 3G, два роз'єми USB 2.0, один MiniHDMI і LAN 10/100 Мбіт. Працює ImPad 2211 під управлінням Windows 7 і за своєю функціональністю нагадує нетбук з сенсорним екраном. Звідси випливають всі його достоїнства і недоліки, а саме: повноцінна «настільна» операційна система з безліччю програм, але досить великі масогабаритні характеристики (особливо товщина і вага, 18 мм і 840 г) при невисокій автономності.
На що варто звернути увагу

Перед тим, як приступити до вибору планшета, потрібно усвідомити і зрозуміти свої вимоги до даного пристрою. У яких умовах воно буде експлуатуватися і для яких цілей? Одна справа - якщо планшет практично не буде залишати стіни будинку, і зовсім інше - якщо він завжди потрібен з собою! А, можливо, потрібен компромісний варіант? Все це в результаті може значно вплинути на вибір.

Далі необхідно визначитися з платформою (операційною системою). Як вже говорилося, Android 3.x є дуже перспективною відкритої ОС, і добре підійде для активних користувачів сервісів Google. Але додатків від сторонніх розробників для неї поки що замало. Перевага планшетів на Android 2.x в тому, що тут найбільша кількість пропозицій, і завжди є з чого вибрати.

Ситуація з IOS протилежна - ця система вже добре відточена, для неї існує величезна кількість програм та ігор, але планшет на її основі, по суті, всього один (якщо не вважати застарілу першу версію), хоча й існує шість його модифікацій, які відрізняються об'ємом пам'яті і наявністю модуля 3G.

З Windows 7 все складніше. Ця система створювалася тоді, коли ринок планшетів не був настільки перспективним, тому вона не так добре пристосована до використання на мобільних пристроях. Але її перевага полягає в знайомому для користувача інтерфейсі, прийомах роботи та величезному виборі програм, багато з яких доступні тільки для Windows.

Визначившись з призначенням і операційною системою планшета, можна приступати до вибору відповідної моделі. До цього також варто підійти ретельно. Так як більшість дій на планшеті проводиться за допомогою дисплея, перш за все необхідно звернути увагу на його якість. Дисплей повинен бути покритий захисним склом, це не тільки зменшує шанси випадково пошкодити його, але і додає зручність використання, пальці добре ковзають по покриттях такого типу. Також важливі матеріали корпусу і якість зборки планшета.

Вимоги до процесора і об'єму оперативної пам'яті в планшеті залежать від операційної системи. Для IOS досить одноядерного процесора з частотою 1 ГГц і 256 МБ оперативної пам'яті, а от для Android 3.x краще вибрати модель з двоядерним процесором і, як мінімум, з 1 ГБ оперативної пам'яті. Для Windows 7 необхідні характеристики ще вищі: для комфортної роботи потрібен процесор з частотою не менше 1,3 ГГц і від 2 ГБ оперативної пам'яті. Підбираючи планшет на Windows, варто спробувати як він веде себе під навантаженням - якщо корпус сильно нагрівається, то працювати з ним буде не дуже комфортно.

Бездротові інтерфейси у всіх сучасних моделях більш-менш однакові, у всіх є Wi-Fi і Bluetooth, але деякі також оснащуються вбудованим 3G-модемом. Якщо планшет планується використовувати в основному вдома і в офісі, останніх можна знехтувати в разі доступності Wi-Fi мереж. Нарешті, масогабаритні характеристики грають важливу роль: якщо планшет необхідно носити з собою, в такому випадку краще підібрати модель з невеликою вагою.

Це, мабуть, все, що ми можемо вам розповісти про виборі першого планшета. Приступайте до вибору, читайте відгуки реальних власників та купуйте із задоволенням!

 

 




Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
 

Модуль не активизирован (module is not installed)